Handgemaakte klokken en meubelen, J. PAES Beek. (L)

Opdrachtgever: in opdracht van belanghebbende, executeur

Case: Verkoop van inboedel uit nalatenschap met daarin een unieke collectie handgemaakte klokken en meubelen. 


Johan Paes, Beek (1938-2022)

 

Een kunstzinnige timmerman.

 

Beekenaar Johan Paes, timmerman van beroep, had als “hobby” het ververvaardigen van meubelen en heel bijzondere klokken.

Zijn superieure vakmanschap is terug te zien in het aanbod van de kunstige en minutieus gemaakte voorwerpen in hout.

Zijn inspiratie haalde hij uit de Art Deco stijl en in zijn klokken herken je de architectuur van de beroemde hoge gebouwen in New York.

“Jo” Paes was een veelzijdig, excentriek, filosofisch en zeer breed geïnteresseerd man. Hij schreef vele gedichten en teksten. Hierin schemerde zijn vaak sarcastische en bijna zwartgallige kijk op de wereld om hem heen door. De dood was een veel omschreven onderwerp.

Hij las honderden boeken als novellen, gedichtenbundels, literatuur, geschiedenis, kunst en heel veel psychologische romans.

 

Een medische misser, waardoor hij vele jaren erg met zijn gezondheid kampte, heeft hem er niet van weerhouden om zijn vaak ingewikkelde ontwerpen te realiseren.

Zijn creaties kwamen net als hijzelf niet in de openbaarheid. Hij leefde in zijn eigen wereld waarin hij niemand toeliet. Zijn karakter heeft er tevens toe geleid dat er verder niets over hem of zijn creaties bekend is.

Deze gelimiteerde collectie van Johan Paes is bijzonder en ‘niet eerder gezien’ te noemen.

Lunica heeft gezien de uitzonderlijkheid van deze objecten de items gecatalogiseerd. Voor zover bekend zijn dit vrijwel alle objecten die "Jo" Paes heeft gemaakt. 

Klik op de oranje knop om de foto's  van de meubelen en klokken te bekijken. 

In de maand november 2023 werden de klokken en meubelen verkocht via een online veiling.